Гримнули вхідні двері і всі відразу з поважним виглядом застигли в напружених позах. Ще б пак, в будинку Мірошників чекали сватів

Грюкнули вхідні двері і всі відразу з поважним виглядом застигли в напружених позах. Ще б пак, в будинку Мірошників чекали сватів.

Ще вчора їхня єдина дочка Люба оголосила про цю щасливу подію. Зранку в будинку панувала метушня. Мати її, Ольга крутилася біля плити. Батько, дивлячись на всю цю метушню, вимів двір. А Люба накрутивши з вечора бігуді, чепурилася біля дзеркала.

Нафарбувала густо свої маленькі очиці, щоб ті здавалися більшими. Не пошкодувала рум’ян і помади. Одягла своє краще плаття і сіла в очікуванні, щохвилини поглядаючи на себе в дзеркалі.

Але в будинок зайшов брат батька, Мирон зі своїм сімейством. З дружиною Тетяною і дочками Катею і Валею. Ольга приторно посміхаючись, вигукнула:

-О, які гості завітали, – і потягнула чоловіка в кімнату. – Ти навіщо їх покликав? Вони нам все зіпсують. Жерти будуть в три рота. А потім Танька своїм язичком, буде нести всіляку гидоту про нашу сім’ю, – прошипіла вона Петру.

Той став виправдовуватися.

-Так рідня ж моя єдина. Як не покликати…

-Але якщо твою дочка не засватана буде, вижену тебе разом з братиком до них жити. Зрозумів? – процідила Ольга крізь зуби.

Петро кивнув, опустивши голову.

Ольга зайшла назад. Гості так і топталися на порозі.

-Ну раз прийшли, сідайте. Та не туди, а ось в кінці, – сказала Ольга і презирливо зітхнула.

Тут то і свати завітали. Почали все честь по честі. Мовляв негарна наречена у вас. Катя з Валею зашепотіли, наречений то теж красою не виблискує. Зійшлися на тому, що двоюрідна сестра, “чобіт по розміру” знайшла.

Те, це, вийшла Люба з кімнати. Очі опущені, як годиться. Нарум’янене обличчя, почервоніло ще більше. – Дивися яка червона, – єхидно шепнула Тетяна чоловікові. Той цикнув:

-Мовчи.

Нарешті всі розсілися, підняли одну, іншу. Ольга стала нахвалювати дочку:

-Моя, Любочка, вранці довго не спить. Тільки но світає, вона вже на ногах.

Тетяна тихо єхидничала:

-Так вона на зорі тільки спати і лягає. Всю ніч десь ходить.

А Ольга продовжувала.

-Подивіться, які частування, вона сьогодні приготувала. І гусака запекла і хліба спекла. Мене до плити не підпустила.

-Цікаво, де вона за ніч готувати навчилася, – вже голосніше сказала Тетяна. – Вона ж не знає в якій руці ложку тримати, – Мирон цикнув на неї.

Ольга чуючи, що там Тетяна каже, вже голосніше продовжувала:

-А шиє як, а вишиває? Чудо просто. Он наволочки всі її рук робота. А скромна яка, слова проти не скаже. Все матінко, і батько, чим допомогти вам сердешні.

Гучний сміх Тетяни заглушив слова Ольги. Та вже не витримала:

-Мирон, придивіться за дружиною. Вона напевно трохи зайвого прийняла, – і обернулася до сватів: – Вона у нас трохи того. З дитинства, – напівпошепки сказала вона.

-Ти чого на мене наговорюєш? – Тетяна образилася. – Так я з чотирнадцяти років працюю, як сива бурка. І заміж мене Мирон чесну взяв, а твоя Любка невідомо з ким ночами обнімається. Прямо не дочка у тебе, а золото. Та вона важче ложки в житті нічого не піднімала. А подушки дочки мої вишивали, вам на новосілля. Так що бреши, та не забріхуйся, – Ольга встала з-за столу і попрямувала до дверей, наказавши дочкам:

-Чого розсілися? Ану марш додому.

Коли вони вийшли, Мирон теж встав і сказав:

-Вибачте люди добрі. І ти брат і ти Ольга з Любцьою. Але ось такий у моєї Таньки характер. Всю правду в очі каже, упину з нею немає, – і пішов теж до виходу. Біля дверей зупинився.

-Ви на нас уваги не звертайте. Беріть мою, племінницю. Навчіть її всьому, а то мати все за неї робить.

Двері зачинилися і настала тиша. Ольга роблячи веселий вид, каже сватам:

-Не слухайте ви їх. Це наша ганьба і розлад всієї родини. Живуть небагато, часто за допомогою приходять. А ми шкодуємо, правда, Петрику? Де м’яска дамо, де сальця. Ледарі вони неймовірні, ось і заздрять. І про дочку наклеп наговорили.

Але свати вже стали підніматися з-за столу. Найстарший сказав:ї

-Спасибі, господиня, за хліб і сіль. Поїдемо. Не домовимося сьогодні, ми ріднею зберемося і все обговоримо. Хороша наречена, але напевно не наша. Нам потрібна інша, Вже вибачайте.

Любаша ревіла в своїй кімнаті, а Ольга кричала на чоловіка.

-Та у кого ти такий? Казала ж не клич нікого. Ні, він зарядив, рідня, рідня. Ось тепер милуйся на донечку нашу. Скоро на неї й не гляне ніхто. Сама вік свій проживе. А тепер збирай речі і до брата свого.

Петро мовчки зібрав вузол і пішов. Ольга думала, що як завжди, відсидиться де-небудь і прийде, пробачення просити буде. Ніч пройшла, немає. Ранок настав, немає. Хазяйство кричить, а господар і носа в будинок не показує. І зрозуміла Ольга, що все на Петрі її трималося.

І до Мирона. Сім’я обідала.

-Хліб, та сіль, – тихо сказала вона.

Тетяна радо запросила її за стіл.

-Гайда з нами. Чим багаті.

Ольга присіла і взяла ложку. Сьорбаючи борщ, вона косилася на Петра. А він не помічаючи її, розмовляв з Мироном.

Нарешті всі встали з-за столу. Дівчата скоро прибрали посуд і стали її мити, про щось весело розмовляючи. Ользі так завидно стало, її дочка ніколи так не робила. І вона заплакала. Тетяна кинулася її заспокоювати:

-Ну, що ти плачеш? Через Петьку? Так він сам не може місця собі знайти. А самому прийти, гордість не дозволяє. Ви йдіть, он там під яблунею поговоріть.

Рано вранці Ольга рішуче скинула з Люби ковдру:

-Вставай, дочко. Вчити тебе буду, як господарство вести.

Люба потягнула ковдру назад.

-Ти чого, мамо? Он нехай батько робить, йому не звикати, – і закрила очі.

Ольга скинула ковдру на підлогу.

-Ти чого?

Ольга чітко сказала:

-З цього дня ти злазиш з нашої шиї. По дому будеш допомагати і на роботу влаштуєшся. І ніяких відмовок.

У чому мораль цієї історії. Скільки курку не хвали і не прикрашай, павичем вона не стане.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *