Тетяну та Славка друзі запросили на святкування річниці весілля. У суботу подружжя вирушило в один з найкращих ресторанів міста, де вже збиралися ошатні гості. Хвилин за сорок присутні почали переживати. Час іде, гості зібралися, а винуватців урочистостей все немає і немає. Тут вийшов ведучий: – Дорогі друзі, з хвилини на хвилину до цієї зали увійдуть наречені. Я попрошу повної тиші! На вас чекає сюрприз! По залі пролетіло захоплення: “Нічого собі, ось це вечірка!” За хвилину двері ресторану відкрилися, гості глянули на “нареченого” і “наречену” і аж роти повідкривали від здивування

– Таня, ми запрошені до Мельників на річницю весілля, – з порога повідомив чоловік. – Сергій ресторан замовив, справжній банкет готує, купа гостей буде.

– Чого це він? – Здивувалася Таня. – Ніколи не запрошував…

– Та не знаю, не розпитував, ніколи було. Кругла дата – мабуть тому. Наступної суботи о третій годині, при повному параді, на нас з тобою чекають у ресторані «Вікторія».

– То скільки років весілля? Подарунок тематичний треба шукати.

– А я не сказав? Десять років! Ювілей.

– Як час біжить, – задумливо сказала Таня, – здається, зовсім недавно вигукували «Гірко!», а вже десять років минуло.

– Так Юля у перший клас пішла цього року.

– Так? Ну діти, особливо чужі, ростуть швидко, – пробурмотіла Тетяна, набираючи у пошуковику «10 років весілля». – Та-а-к, весілля у них рожеве чи олов’яне. Можна дарувати будь-що із олова, або щось у рожевих тонах. Може, халати банні купити на всіх?

– П’ять штук? – Славко закотив очі. – І потім, ти уявляєш Сергія в рожевому халаті? Може, гроші? Або подарунковий сертифікат?

– Це нудно. Ну чи як доповнення можна… гаразд, час ще є, пошукаю щось. Пішли вечеряти.

Запрошення до Мельників для Тетяни було несподіванкою – вона, можна сказати, мало знала ювілярів. Були вони на весіллі, потім ще кілька разів перетиналися на пікніках. Чоловік її, Славко, дружив із Сергієм зі шкільної лави, і це був суто чоловічий світ.

Спочатку вони намагалися дружити сім’ями, але через два роки після першої доньки у Мельників народилися дівчатка-двійнята. А Таня із Славком жили без дітей. У перші п’ять років не хотіли, потім не виходило. Коротше, на тлі відсутності у дружин спільних інтересів дружба сім’ями не зросла, що не заважало Славку та Сергію разом їздити на рибалку, грати у футбол та займатися іншими чоловічими справами.

Дівчаток своїх Сергій любив. Працював не покладаючи рук, звичайно. У відрядження часто їздив. Тетяна, коли чула від чоловіка про чергову далеку подорож друга, завжди замислювалася: як там дружина справляється з трьома маленькими дівчинками? Це ж неймовірно важко! Вона одного свого племінника насилу може винести.

Рожеве весілля Сергія та Олени мало асоціювалося у неї з романтичними картинками на сайті, де давали поради про подарунки. Все ж таки далеко не кожна пара встигає за десять років стати багатодітною. Вони мають зовсім інші турботи. Тані навіть здалося, що «рожеве» в цьому випадку, дивна назва, тому що через десять років подружжя точно бачить одне одного без рожевих окулярів.

У результаті Тетяна замовила молодятам лампу з рожевого кварцу, подарунковий сертифікат у СПА та купила однакових ляльок донькам.

… У суботу о третій годині дня в одному з найкращих ресторанів міста під живу музику збиралися ошатні гості. Людей під 70 точно. Усі ті ж люди, які колись танцюють на весіллі у Сергія та Олени: рідня, друзі, колеги. Плюс хтось новий.

У холі запрошених зустрічала романтична фотозона «Десять років кохання», у залі на стіні красувалася фотовиставка – кадри з дня одруження, де всі із задоволенням шукали себе, а потім із білою заздрістю розглядали картинки ключових подій сімейного життя щасливого подружжя.

Хвилин за сорок гості почали переживати. Час іде, гості зібралися, а винуватців урочистостей все немає і немає.

Тут вийшов ведучий:

– Дорогі друзі, з хвилини на хвилину до цієї зали увійдуть наречені. Увага! Наречена ні про що не підозрює! І мені потрібна ваша допомога.

По залі пролетіло захоплення, розбавлене подивом: нічого собі, ось це вечірка!

– Щоб сюрприз вдався, нам потрібно кілька хвилин повної тиші, – продовжив ведучий. – Пропоную зайняти місця з двох боків, вам зараз роздадуть пелюстки троянд, і ви, сподіваюся, знаєте, що з ними робити, коли з’являться Олена з Сергієм.

Тетяна розгублено подивилася на чоловіка:

– Ти знав?

– Що це сюрприз? Ні! Та ти подивися на обличчя – ніхто не знав. Сергій завжди любив спецефекти.

…Заграв марш Мендельсона, відчинилися двері. Першим увійшов Сергій із величезним букетом різнокольорових троянд, а за ним, збентежена та здивована, Олена. За дівчатками, схоже, хтось наглядав у фотозоні.

Після пелюсток загриміли оплески, до зали одна за одною зайшли доньки, а наречена залилася сльозами.

– Так вже, гарний жест, – прокоментувала Таня. – Не кожна такий сюрприз витримає.

… Вечір вдався на славу.

Це був гімн справжнього кохання. З дитячими виступами, живими спогадами, відеофільмом, тостами, віршами та подарунками.

Наприкінці Олена попросила слова і простодушно зізналася:

– Знаєте, останні два тижні Сергій поводився дивно. Почав ховати телефон, йшов розмовляти в іншу кімнату. Загалом йому дзвонили підозріло часто. І вигляд у нього був такий, наче він щось приховує. Ніколи за всі десять років спільного життя я його таким не бачила і, звісно, запідозрила недобре. А коли він запросив нас на вечерю до ресторану, взагалі запереживала. Зазвичай ми відзначали річницю вдвох, у нашому заповітному кафе. А тут … чого я тільки не передумала! Словом, дякую вам усім за те, що прийшли, дякую Сергію за цей прекрасний вечір, це було незабутньо!

…При гостях Сергій не став розкривати карти. А Славку потім розповів, як народилася ідея свята. Восени був у відрядженні. Сусідом по купе виявився монах. Довга дорога, багато розмов. Монах розповів, що у мирському житті втратив дружину та сина.

Він і порадив Сергію влаштувати велике свято для дружини. Тому що в рутині буднів чоловіки так часто забувають говорити слова кохання.

Привід та масштаби свята Сергій вже сам вигадав. Ну і зрозумів у процесі, що за десять років вони із дружиною стали єдиним цілим: найскладнішим було зберегти задумане в таємниці.

Ось така рожева та гарна історія.

Бережіть кохання.