Валентина готувала вечерю, коли пролунав телефонний дзвінок. Дзвонила донька. – Мамо, привіт, – весело сказала Оля. – А що у вас з тіткою Аллою сталося? – Нічого особливого, – здивувалася Валентина. – Все, як завжди. – Так? Все як завжди? А ви давно спілкувалися? Вона пише тобі, дзвонить? – продовжила донька. – Ні, мовчить. А що ти раптом про це запереживала? – поцікавилася мама. – Вона вчора мені дзвонила. Ну і нажалілася на тебе, – несподівано сказала Оля. – Нажалілася? На що ж, цікаво? – здивувалася Валя. І Оля все їй розповіла. Валентина вислухала доньку і застигла від почутого

– Мамо, привіт, – Оля несподівано зателефонувала у понеділок. – А що у вас з тіткою Аллою сталося?

– Нічого особливого, – здивувалася Валентина. Хоча сама днями згадувала сестру: щось підозріло тихо, ні дзвінка, ні картинки, хоч наче й приводу немає, не сварилися.

– Так? Все як завжди? А чи давно ви спілкувалися? Вона пише тобі, дзвонить?

– Ні, мовчить. Ось як улітку з усією ріднею збиралися, так і перестала на зв’язок виходити. Я їй щось писала, потім надіслала привітання з днем матері, але вона не відповіла.

– Півроку? – свиснула дочка. – І ти теж мовчиш? Тобто така тиша для вас це нормально?

– Чесно кажучи, майже. Живемо далеко, бачимося рідко, та й тим для розмов у нас небагато спільних небагато. А що ти раптом про це переживаєш?

– Вгадай із трьох разів, – грайливо запропонувала Оля. – З чого б це я дзвоню тобі на початку робочого тижня і розпитую про твою молодшу сестру, ніби мені нема чим більше зайнятися перед Новим роком?

– Поняття не маю, от і питаю – з чого це?

– Вона вчора мені дзвонила, вперше за сто років приблизно. Попросила допомогти вибрати навушники – хоче Павлу подарувати, а вибрати не змогла, тому що не знає, які підійдуть до його телефону, не розуміє на що дивитися при покупці.

– Гугл в допомогу.

– Не вміє вона шукати інформацію чи не хоче. Їй простіше, щоби розповіли і показали.

– Так, а ще краще – щоби обрали, – погодилася Валентина. – Плавали, знаємо.

– Ну і нажалілася на тебе.

– На що ж, цікаво?

– На твою поведінку. Ти навіть не поїхала з нею на могилку батьків.

– Що?!

– Вона образилася, а ти навіть не помітила.

– Оля, їй 48 років, вона вміє розмовляти. Ми абсолютно точно не сварилися, не сварилися, вона нічого в мене не просила. Я взагалі не розумію, про що йдеться. Що треба було помітити?

– Мамо, слухай, насправді вона просила нічого тобі не казати. Просто ми довго розмовляли, і вона раптом почала згадувати літню подорож. Ви давно не бачилися, вона розраховувала, що ти залишишся на ніч, поїдеш з нею на цвинтар, допоможеш прибрати могилки. А ти поїхала. Ну ось. Вона образилась.

– На те, що я поїхала додому? По-перше, у мене були робочі плани, зустріч призначена з людьми, я їй все пояснила. І потім, вони з чоловіком приїхали машиною, самі собі господарі, це ж тобі не громадський транспорт. Загалом не розумію, навіщо ми обговорюємо це зараз. Образилася вона! І мовчить півроку. На ображених воду возять, знаєш таку приказку?

– Мамо, ви ж сестри. Рідні.

– І що? Між нами майже 400 кілометрів, у нас зовсім різне життя, Оля. Ми й раніше розмовляли раз на півроку. Ну, не хоче вона зі мною розмовляти – переживу, слово честі.

– Мамо…

– Що “мамо”? Ще й тобі дзвонить, скаржиться. Перший клас, друга чверть, їй-богу. Мирити ти нас тепер будеш?

– Знаєш, не дарма вона мені зателефонувала. Видно, важко їй – образа є, розмови немає і виходу вона не бачить, якщо мені вже почала це розповідати. Невже тебе не хвилює, що сестра перестала відповідати на повідомлення? Невже нецікаво дізнатись – чому?

– Цікаво. Але не настільки, щоб її питати. Вона з дитинства така – у мовчанку грала вічно. Піде з ображеним обличчям, а її всі наздоганяють, умовляють, заспокоюють. Так подорослішати час, ні? Я тоді їй все пояснила – не можу залишитись, не встигну дістатися вчасно, є зобов’язання. Які образи?

– Вона здалеку приїхала, а ти віддала перевагу роботі.

– Гаразд, все, давай ми закінчимо. Ми з Аллою самі якось розберемося.

– Як цікаво? Вона вважає тебе винною. Ти думаєш, що вона образилася на порожньому місці?

– Не знаю, подумаю.

– Мамо, у мене є план. Я знаю, як вам помиритись.

– Ну, – зітхнула Валентина. Куди від цих дітей подітися?

– Вона ж у Вінниці живе, так? Адреса є у тебе? Тільки не кажи, що нема.

– Є.

– Чудово. Давай на Новий рік посилку надішлемо. Купимо солодощів, новорічних прикрас, календар якийсь. Зараз стільки всього милого продають. Уявляєш, як приємно отримати під Новий рік посилку з подарунками? Давай?

– А що, непогана ідея. Треба солодощів купити. І прикрас на ялинку, вона їх любить.

– Все домовились. Тільки треба швидко все робити – щоб посилка встигла дійти до Нового року. Ну і ти листівку напишеш, га? Теплу, щоб усі образи пройшли.

– Добре Добре. Післязавтра зайдеш? Все зберу.

У листівці Валя написала:

Ось і пролетів ще один рік. Рік, коли ми були разом. Рік, у якому ми побували у рідних місцях. Дякую тобі за ці теплі спогади. Мені шкода, якщо я тебе образила. Вибач. Адже ми рідні люди і немає в мене нікого дорожче, ніж ти, діти та чоловік. Давай загадаємо нову зустріч у новому році.

31 грудня Валя отримала …посилку:

Люблю тебе, сестро! Подарунки – розкішні. Чекай у гості на день народження. З новим роком! Щастя, здоров’я, добра!