Надя клопотала на кухні над вечерею. Олег як завжди сидів у вітальні, уткнувшись у ноутбук, вирішуючи завдання по роботі. – Зараз ми разом сядемо за стіл, як справжня сім’я, і ​​проведемо цілий вечір за розмовами. Тільки я та Олег, – думала Надя, витягаючи ароматну курочку з духовки. Вона попрямувала до вітальні, щоб покликати чоловіка до столу, але, наближаючись до дверей, Надія почула якісь голоси. Підійшовши ближче, вона зрозуміла, що Олег розмовляє зі своєю мамою Галиною Степанівною по телефону. Надія прислухалася до розмови чоловіка та свекрухи і аж рота відкрила від почутого

Надія сиділа на кухні, задумливо перебираючи крупинки цукру на столі. Навколо стояла тиша. Тільки гул холодильника порушував цю дивну атмосферу. Здавалося б, життя мало складатися ідеально. У неї з чоловіком була своя квартира – хай і за початковий внесок, але це їхній власний простір, де вони будували своє життя вдвох. Ось тільки … це “вдвох” здавалося не таким простим, як вона собі уявляла. Між нею і свекрухою завжди була напруга, яка з роками тільки посилювалася.

Надія та Олег були одружені вже кілька років, і за цей час Галина Степанівна, здається, так і не змогла прийняти невістку. Відносини зі свекрухою складалися важко з самого початку, хоча Надя намагалася виявити терпіння.

Олег намагався підтримувати нейтралітет. Він любив матір, але любив і свою дружину. Часто, сидячи ввечері на кухні, він намагався пояснити Надії, що вся справа в материнській турботі і не варто зайвий раз турбуватися про те, що скаже його мати, адже вона це робить лише з любові до нього.

— Розумієш, вона просто переживає за мене, — казав він, розводячи руками. — Вона не проти тебе, — обманював Олег чи самого себе, чи дружину. — Мама лише бажає мені найкращого.

Надія слухала ці пояснення, але щоразу відчувала лише образу. “Бажає кращого”, а краще – це, мабуть, відсутність Наді в житті Олега. Вона бачила, що її чоловік певною мірою був під контролем своєї матері, але це не полегшувало її положення. Навпаки, з кожним роком ситуація ставала дедалі складнішою. Галина Степанівна не втрачала нагоди нагадати, що «така, як Надія, не зможе дати йому все, що потрібно для справжнього щастя». Ці слова не завжди вимовлялися прямо, але підтекст був очевидним.

***

Похолодання та осіння нудьга означало лише одне – скоро у Олега мав бути день народження. Надія готувалася до цього дня з певним трепетом. Вона заздалегідь обрала подарунок, ретельно продумала деталі свята, сподіваючись провести цей день у спокійній та затишній атмосфері. У їхньому житті не вистачало таких теплих моментів. Спільне проживання все більше скочувалося в побутові відносини, з яких Надя при кожній нагоді намагалася вибратися. І цей день вона хотіла зробити особливим… Але все змінилося, коли випадково почула розмову чоловіка з його матір’ю.

Олег як завжди сидів у вітальні, уткнувшись у ноутбук, вирішуючи завдання по роботі. Надя ж клопотала на кухні над вечерею.

— Зараз ми разом сядемо за обідній стіл, як справжня сім’я, і ​​проведемо цілий вечір за розмовами до душі. — думала Надя, витягаючи курочку з духовки. Вона попрямувала до вітальні, щоб покликати чоловіка до столу, але, наближаючись до дверей, Надія почула голоси. Прислухавшись, вона зрозуміла, що Олег розмовляє з Галиною Степанівною телефоном. У неї перехопило подих, коли вона вловила своє ім’я у розмові.

— Олеже, на день народження свою дружину не клич, ми не хочемо її бачити, — почула Надя слова свекрухи.

Після цього вона продовжила:

— Ти ж знаєш, що про неї тітка Люда думає, га? Дуже вже незручно буде перед нею. Надя все зіпсує своєю присутністю, і наші гості почуватимуться ніяково.

— Мамо… — Олег спробував заперечити, але його голос був слабкий і невпевнений. — Вона ж моя дружина, як я можу її не покликати?

— Чого ти не можеш? Можеш, звичайно, – зупинила його мати. — Нехай поїде до своїх батьків на кілька днів. Ти їй так і скажи. Я не хочу бачити її – настрій тільки зіпсує! Ми влаштуємо тобі нормальне свято без її участі.

Слова свекрухи, сказані з такою легкістю, глибоко зачепили Надію. Вона застигла на місці, відчуваючи, як сльози підступають до очей. Як можна так поводитися з людиною, яка кілька років живе з її сином, піклується про нього, старається заради їхньої родини? Але, що було ще гірше, Олег не заперечував. Він лише пробурмотів, що подумає, і розмова закінчилася.

Надія, не чекаючи, поки чоловік сам заговорить із нею про почуте, увійшла до кімнати. Олег підняв на неї очі, явно не чекаючи, що вона могла почути їхню розмову.

– Ти чула? — спитав він тихо, наче сподіваючись, що вона скаже «ні».

– Так, – відповіла Надія, намагаючись утримати голос рівним. – Я чула все.

На мить повисла незграбна тиша. Олег важко зітхнув і спробував порозумітися:

— Слухай, не хвилюйся про це, гаразд? Я не хочу хвилювати маму, вона вже у віці, сама розумієш… — сказав Олег, незручно відводячи очі убік, — І я подумав, що ти справді могла б з’їздити до батьків на кілька днів, а потім ми разом відзначили б. Нічого страшного.

– Нічого страшного? — її голос тремтів від образи. – Ти серйозно? Твоя мати не хоче мене бачити на твоєму дні народження, і ти пропонуєш мені просто виїхати?

Олегу було важко знайти потрібні слова. Він відчував, що опинився між двома проблемами – з одного боку мати, з іншого – дружина. І, як часто бувало, він вибрав шлях найменшого опору, не розуміючи, як образить цим Надію.

– Надя, не гарячкуй, це всього на пару днів, – продовжив він. – Ти відпочинеш, побудеш із батьками, а потім я тебе заберу.

Її терпець закінчився.

– Ти не розумієш! – майже вигукнула вона. — Ти знову вибираєш свою матір замість мене! Я – твоя дружина, я маю бути поряд з тобою на таких святах, а не ховатися у батьків, ніби я для тебе чужа людина!

Вони сварилися цілий вечір. Надя не могла повірити, що її чоловік, людина, з якою вона ділила буквально все, була готова знехтувати її почуттями заради спокою своєї матері.

В глибині душі вона завжди сподівалася, що Олег якось скаже свекрусі, що він більше не її маленький хлопчик, а дорослий чоловік, який будує своє життя з коханою дружиною. Але цей момент все ніяк не наставав. Натомість Олег намагався утримати хитку рівновагу, розділяючись між Надею та своєю матір’ю. Йому, здавалося, легше було поступитися Галині Степанівні, ніж заступатися за свою дружину та відстоювати їхню родину.

Сльози супроводжували Надю до пізньої години. Вона усвідомила, що їй потрібно виїхати не для того, щоб виконати бажання свекрухи, а щоб побути наодинці з собою, обміркувавши всі нюанси їх із Олегом стосунків.

***

Надія приїхала до батьків пізно увечері. Її мама, Тетяна Вікторівна, зустріла її з теплотою, як завжди, а батько, Дмитро Сергійович, насупив брови, побачивши дочку засмученою. Він зрозумів, що щось сталося.

– Ти надовго? — спитав він, уважно подивившись на Надю.

— Не знаю, тату, — ухильно відповіла вона, не бажаючи поки що розповідати всю історію. — Ми з Олегом трохи посварилися через його матір…

Дмитро Сергійович був суворою, але справедливою людиною. Він не любив, коли в сім’ї виникали проблеми, але завжди вірив у те, що чоловік має оберігати свою дружину. Його погляд став ще серйознішим, коли він зрозумів, що причиною її приїзду став Олега та Галина Степанівна.

– Ну що ж, – коротко відповів він. — Залишайся стільки, скільки треба.

Ці кілька днів Надя використала, щоб обміркувати, як вчинити далі. Вона не хотіла одразу влаштовувати грандіозні сварки чи ставити ультиматуми, але вона твердо вирішила, що Олег має відчути наслідки свого вчинку. Він повинен зрозуміти, що вибір йому таки зробити доведеться.

Надя вирішила, що найкращим способом показати Олегу, наскільки вона була ображена, стане символічний жест. Він повинен відчути себе так, як вона відчувала, коли її виставили заради “спокою” Галини Степанівни.

***

День народження Олега пройшов без Надії. Вона не дзвонила йому і не вітала. Він не раз намагався додзвонитись до неї, але вона не відповідала. Все, що вона хотіла, щоб Олег зрозумів, як це бути відкинутим і самотнім. Вона знала, що він чекає на її дзвінок, що його турбує її мовчання, і це було частиною її плану. Їй треба було, щоб він відчув ту порожнечу, яку вона відчувала протягом кількох років.

Між поздоровленнями, стіл почав пустіти, і мати підійшла до Олега, кивнувши у бік кухні, пропонуючи піти поговорити.

– Бачиш, як легко все вийшло? Ми чудово відсвяткували без цієї… — вона трохи зам’ялася, підбираючи слова, — без непотрібних переживань.

Він глянув на неї з холодною рішучістю. Все, що накопичилося останніми днями, тягнуло його за душу. Він розумів, що ця розмова – переломний момент, і його відповідь матиме серйозні наслідки. Тепер він відчував, що щось змінилося – вже не міг мовчки погоджуватися з нею, як раніше. Він глянув на Галину Степанівну, з посмішкою та прийняттям.

— «Вона не зрозуміє, вона ніколи не розуміла», — подумав він про себе, дивлячись на жінку, яка подарувала йому життя.

— Ні, мамо, я не можу без неї.

Галина Степанівна почала доводити її маленькому Олегу його неправоту, але він уже не слухав.

Третього дня Олег написав своїй Наді повідомлення: «Я приїду за тобою сьогодні ввечері. Сподіваюся, ми зможемо обговорити все». Це повідомлення було простим, але в ньому відчувалося каяття.

Увечері, коли Олег приїхав до батьків дружини, він розраховував, що вона чекатиме на нього біля порога, готова повернутися додому. Але його очікування не справдилися.

Коли він постукав у двері, їх відчинив Дмитро Сергійович. В його очах не було доброти чи тепла, що переконало Олега насторожитися.

— Доброго вечора, Дмитре Сергійовичу, — почав він, намагаючись зберігати спокій. — Я приїхав за Надею.

Батько Надії подивився на нього оцінювально та стримано кивнув.

– Дочка зараз вечеряє з нами, – сказав він, примруживши очі. — Якщо хочеш, почекай її тут.

Олег застиг, не знаючи, що відповісти. Йому не запропонували увійти, не запросили за стіл — його просто залишили на порозі, як небажаного гостя. Це був явний знак того, що він не шанований у батьків дружини.

За кілька хвилин із кімнати вийшла Надія. Вона виглядала спокійною, але в її очах був холод.

— Надя, Вибач мені, — сказав він. — Я був неправий. Моя мати не має права втручатися у наші стосунки.

Надія пильно дивилася на нього, оцінюючи його слова. Вона надто довго чекала на це зізнання. Надія стояла перед ним – сильна, рішуча, вже не та розгублена та ображена дівчина, якою була кілька днів тому.

Вона зрозуміла, що більше не готова миритися з таким ставленням, і якщо Олег дійсно хоче зберегти їхню сім’ю, він повинен буде змінити не лише свою поведінку, а й свою роль у цьому потрійному зв’язку між дружиною та матір’ю.

– Ідемо, – сказала Надія, роблячи крок до виходу. – Мені треба зібрати речі.

Олег хотів щось сказати, але замовк, просто слідуючи за нею. Вечірнє світло, що ллється з вікон, висвітлювало їхній шлях через коридор до її кімнати. Там серед звичайних речей на полиці лежав подарунок, який Надія готувала для його дня народження. Подарунок, який так і залишився нерозпакованим. Вона зупинилася перед ним, на мить замислилась, а потім взяла його до рук.

– Я хотіла подарувати тобі це на день народження, – сказала вона, простягаючи йому невелику коробку. — Але тепер не знаю, чи це має значення.

Олег взяв у руки коробку, відчувши її легкість і крихкість, як і їхні стосунки у цей момент. Він повільно розв’язав стрічку та відкрив кришку. Усередині виявився наручний браслет, який він давно хотів, але не міг знайти відповідного. Надія, як завжди, знала, чого йому хочеться, навіть коли він сам про це забував.

— Це… чудовий подарунок, — тихо сказав він, не знаючи, як висловити свої почуття.

Надія зітхнула, спостерігаючи за ним. Її батько стояв біля порога, спостерігаючи за цією сценою збоку, не втручаючись, але готовий підтримати дочку у разі потреби.

— Олег, — продовжила вона, — якщо ми справді хочемо, щоб наша сім’я збереглася, нам треба встановити межі. Не лише з твоєю матір’ю, а й одне з одним. Ти не можеш більше ставити її інтереси вище за мої, інакше це просто повториться. Я не хочу, щоб кожна наша сварка перетворювався на боротьбу за твою увагу чи за місце у твоєму житті.

Олег стояв, опустивши голову, відчуваючи, як кожна її фраза проникала до його душі. Він знав, що вона має рацію, і розумів, що все, про що вона говорила, слід обговорити ще давно. Але він весь час уникав цієї розмови, воліючи вірити, що ситуація якось вирішиться сама собою. І ось тепер наслідки його бездіяльності були перед ним.

— Я… обіцяю, що змінюсь, — сказав він тихо. — Я намагатимуся, Надю. Я тебе люблю і не хочу тебе втратити. Розумію, що вчинив неправильно, але прошу дати мені шанс все виправити.

Надія подивилася на нього із сумнівом. Вона бачила, що Олег щиро хоче змінити ситуацію, але їй потрібно було більше, ніж слова. Вона хотіла дій, що підтверджують його готовність боротися за їхній шлюб.

— Добре, Олег, — відповіла вона після паузи. – Я дам тобі шанс. Але якщо це повториться, я піду остаточно.